Op bezoek, uit en beetje Rocky's - Reisverslag uit Millet, Canada van Maarten Hoogendijk - WaarBenJij.nu Op bezoek, uit en beetje Rocky's - Reisverslag uit Millet, Canada van Maarten Hoogendijk - WaarBenJij.nu

Op bezoek, uit en beetje Rocky's

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Maarten

28 April 2008 | Canada, Millet

Op bezoek en uit.

Afgelopen weekend zou ik alleen thuis zijn want Tyler en chelsea gingen met de kleine naar een familieweekend. En aangezien er in de werkplaats niet veel meer te doen was werdt het dus een lang weekend. Omdat ik de omgeving hier wel gezien had en ik ook wel eens wat anders wou doen besloot ik contact op te nemen met een andere Nederlandse jongen Jos die in Lacombe bij een loonwerker zit. Omdat de van oorsprong friese loonwerker Lutze Holtrop klant is bij Pentagon Farm Centre was het niet zo moeilijk om aan Jos zijn nummer te komen. Na ik vrijdagavond gebeld had sprak ik af zaterdag eens bij hem op het bedrijf te kijken. Na bijna een uur rijden kom ik aan bij Holtrop Enterprises. Trekkers met Vastemeststrooiers staan mooi op een rijtje te wachten om weer het land op te kunnen als het droger word. Door alle sneeuw die er nog ligt is het niet druk op het bedrijf en Jos is bezig met het schoonmaken van de Fendt’s 820 waar er 3 van op het bedrijf zijn. Ook 2 keer een 926, een 930 en een 936. Ook gebruiken ze 3 John Deere’s van het type 7820 met variabele transmissie en een Case magnum 275. Ook hebben ze 2 JCB shofels en 2 Claas hakselaars. Holtrop Enterprises verhuurd zich onder andere voor het uitrijden van vaste en vloeibare mest, Hakselen van gras en mais, Maaien met zwadmaaier, grondverzet en zaaien. Op dit moment is het vooral druk met het uitrijden van mest. Dit doen ze met Bunning vastestrooiers met verticale walsen. Deze strooiers zijn zeer degelijk gebouwd. Dit moet ook wel want er zit van alles in de mestbult hier wat er niet thuishoord. Ook drijfmest uitrijden doen ze met grote mesttanken van het merk Houle. Deze worden gemaakt in Quebec, Canada. Merkwaardig is dat ze geen pomp hebben om ze vol te zuigen. Hiervoor hebben ze een aparte losse aftakasaangedreven pomp achter de trekker die ze achteruit in de mestput rijden de mest mengt, snijd en oppompt. De foto maakt het verhaal wat duidelijker. De wielen worden uitgeklapt voor extra stabiliteit en de lans omhoog gezet. Met de hydraulische klep wordt dan gekozen voor rondpompen in de put door de lans die erop staat of door de buis naar de vulbuis gaat. Dit is een soort karretje die met een slang aan de pomp wordt gekoppeld en dan met een hydraulische cilinder kan de vulhoogte worden ingesteld. Hier word de mesttank dan onder gereden en de vierkante bak op de tank is een soort trechter waar de mest zo in de tank loopt. Een heel ander systeem dan bij ons dus. Maar de 30 kuubs tank is wel in 2 minuten vol op deze manier. En ze liggen niet te sjouwen met slangen. Ook hebben ze een injecteur. Dit is hier verplicht bij het mest rijden tegen de stad ivm stankoverlast. Erg breed is de injecteur niet. Maar door de sneeuwval kunnen ze het land niet op nu. Daarom zijn de 820’s weggeweest voor een beurt en zijn over de met sneeuw ijs en vooral zout vervuilde weg gekomen over de weg waardoor ze gewassen moeten worden. Het zout tast anders de trekkers aan en dat mag natuurlijk niet. Daarom is jos ze aan het schoonmaken. Na een rondleiding op het bedrijf besluiten we eerst te gaan eten bij The Wooden Shoe. Een eetcafe en winkeltje gerund door Nederlandse Immigranten. Grappig is in het winkeltje Nederlandse artikelen te krijgen zijn zoals drop boerenkool De ruyter hagelslag en veel andere typische Nederlandse producten. Terug op het bedrijf help ik Jos de trekkers en Vrachtwagen schoon te maken. Als we koffie gaan drinken verteld hij dat hij uit drenthe komt en na zijn studie Agrotechniek graag buitenlandse ervaring opdeed en nu 5 maanden hier zit. Thuis werkte hij in zijn vrije tijd ook al bij een loonwerker en dat beviel hem wel. Als we half 6 klaar zijn blijf ik bij hem boerenkool met worst eten. Goeie Nederlandse kost dus. Wel lekker na paar weken alleen Canadees te eten. Niet dat het heel veel verscheeld maar toch. Als we klaar zijn vroeg Jos of ik misschien zin had om die avond mee uit te gaan naar Billy Bob’s in Red Deere. Dit is een cowboycafe waar ik hier al meer van gehoord had en helemaal mijn style natuurlijk! Dus s’avonds stappen we in de ouwe Buick met zijn rode bekleding en houten dashbord. Echt een Amerikaanse pooierbak dus. Wel heel gaaf! Met een echt V8 geluid natuurlijk. Omdat ik al blij was dat ik eens uit kon bood ik aan om terug te rijden. Normaal gaan de jongens waar jos mee samenwoont ook me maar die zijn met Lutze naar het andere bedrijf in Saskatchewan. Maar andere jongens die normaal ook meegaan rijden met een andere auto die al vol zit. Toevallig allemaal Nederlandse Canadezen. De ene zit hier al een jaar terwijl de andere hier bijvoorbeeld geboren was. Leuk dat ik in het cafe ook wat Nederlandse aanspraak heb. Want ze spreken allemaal nog goed nederlands. Billy Bob’s is een gezellig cafe met western stijl en nog echte cowboy’s die staat te line-dancen op de dansvloer. Gezelligheid kennen ze hier in ieder geval ook. Na een paar uur gaan we naar een soort discotheek die ernaast zit. Toch een heel ander soort discotheek dan wij gewend zjn, gewoon gezellige muziek en niet te hard. Terug bij Jos thuis was ik blij dat ik op bed lag.

De volgende dag is het weer stralend weer en besluiten we richting de Rocky Mountains te gaan. Richting, want het is nog een paar uur rijden. Maar het gebied ernaartoe is ook al heel mooi was ons gezegd dus s’morgens op weg met de chevy. Na zo’n 20 KM wordt het landschap al veel bergachtiger en op elke berg hebben we prachtig uitzicht over het gebied en kunnen we tientallen KM ver kijken. Hoe verder we westelijker gaan hoe bergachtiger het wordt en minder bewoond. Wel komen we nog langst een Buffelo Farm. In de bergen ligt ook duidelijk meer sneeuw. Jammer dat het op de foto’s wat donker weer lijkt want het was echt lekker. Verder zeggen de foto’s meer dan woorden. Na ik Jos weer thuis gebracht had en weer op weg naar Le Duc was was er onderweg na 2 dagen droogte al een bermbrand. Dit gebeurd wel vaker omdat door de kou het gras in de berm doodgaat en droog wordt. In droogt zo net na de winter is het net zo brandbaar als hooi. Ook kwam ik nog langst een grote John Deere dealer en heb ik daar natuurlijk ook nog wat foto’s gemaakt!

Foto's Holtrop ? ;http://www.mijnalbum.nl/Album=3NX8MS8N

Foto's Rocky Mountain reserve ? : http://www.mijnalbum.nl/Album=JACSR4WT

Website Bunning Strooiers : www.gtbunning.co.uk

Website Houle Mestverwerking :www.jhoule.com

• 29 April 2008 - 23:38

Lisette:

Hey Maarten, Fijn joh dat je met die kerels op stap geweest bent! Geniet er maar leker van en haal eruit wat mogelijk is !!!

• 01 Mei 2008 - 00:36

MH:

Kijkt er niemand meer op mijn site ofzo?!! Daar doe ik al die moeite nie voor..! Was trouwens van t weekend highway weekend met dat hollands festival. Wast wa bij de rapsody? Van t weekend ook trekkertrek dan? Gelukkig kan ik gelijk mee na made als ik terug ben. T gaat al snel, nog mar 4 weken.

• 01 Mei 2008 - 13:04

FRANK N:

Jazeker volgen we je avontuur,telkens als
    je een nieuw bericht hebt geplaatst
    geplaatst wordt het gelijk door ons en
    je collega,s gelezen.Lijkt me wel heel
    indrukwekkend wat je allemaal meemaakt.
    Dit weekeind is het inderdaad weer bij
    de Goos we zetten er weer een quad ed
    in.Het werk stapelt zich hier behoorlijk
    op,dus je mag er weer tegenaan als je
    terug bent.Maar profiteer er eerst nog
    maar van.Maar ik heb nog niets over de
    meiden van daar gehoord?!
    Het gaat je goed tot horens.

• 02 Mei 2008 - 03:53

MH:

Dan ist goed. Heb ik er onderhand nog geen collega bij als ik terug ben?

• 04 Mei 2008 - 17:04

Eric:

eej jonge

hoe ist et daar ammel? hier ga et ammel wel or..vandaag goei weer gewiest, ammel druk mee de mais bezig eej..hoe ist weer bij jou

t weekend hebbe we weer overleefd.. de za na de wc geweest in zundert..en van te voren eerst 14's kijke :P
    was verders eigenlijk niks spectaculairs daar.. een rustig weekend gehad??

gy nog vant weekend wa dingen gedaan?

gr

• 06 Mei 2008 - 01:34

MH:

Nou ik kijk hier naar nog ruigere machines dan 14's! En elke pick-up (diesel) brult hier alsof ze voor de Hyproslee staan. Ik mag da wel.. Verders stront gereden van t weekend. Was wellis leuk. Daarna wat bier gezopen en gaan slapen. Zondag ik de mall geweest met jos. Verhaal komt nog wel. Ben best druk. Hoe zat ta nou mee marga trouwes?

• 06 Mei 2008 - 05:39

Eric:

tja..mee wa rauwdouwe. hak er op gepakt.. en dan wa lomp doen kende wel ;)..toen schoof ik uit mee heur in me haande.. viel ze op de grond. Daarna is ze ff buiten bewust zijn geweest..buiten gedragen en da in die ehbo caravan gelegd.
    hullie vader gebeld, die kwam er toen mee gaank aan, snachts nog na de huisartsenpost geweest..ma et was verders ammel goed gelukkig :)..ze had zondags ammel nog wel wa hoofdpijn ma verders val et wel mee:)..

Het had veel slechter uit kunnen pakken..

wanneer komde gy terug trouwens??bende er ok mee die verjaardag van goos of zitte dan nog daar in canada??

kusjes

• 06 Mei 2008 - 13:42

MH:

Jongejonge lomp kalf.. Wend ze mar beterschap. Ben woensdag 28 mei terug. Dus goos moet zn verjaardag mar verzetten! Kan ik nie missen eigelijk ej